Με Άρωμα Καλοκαιριού

Με άρωμα καλοκαιριού -Συνταγές - Ραβανί | Ρεβανί - Άμμιλος Cooking Experience

Ξαπλωμένη στην άμμο (όπως παλιά) και όχι σε πολυτελή ξαπλώστρα κάποιου beach bar, παρακολουθώ τους λουόμενους να κινούνται ανέμελα στην παραλία, για να απορροφήσουν λίγη από την ενέργεια του ήλιου προκειμένου να την αποθηκεύσουν για το χειμώνα, κάτι σαν τα φωτοβολταϊκά! Βλέπω μία κυρία με το παιδάκι της να μαζεύουν επιμελώς πετρούλες! Ποτέ δεν κατάφερα όμως να μάθω τελικά τι απογίνονται όλες αυτές οι χιλιάδες πέτρες που ταξιδεύουν στα πέρατα της οικουμένης! Μάλλον αναμνήσεις!

Υφάλμυρες και γευστικές αναμνήσεις σαν αυτές που γεύονται όλοι στα ελληνικά ταβερνάκια και… γλυκοπωλεία των θερέτρων! Και έτσι άρχισα να μαγειρεύω με το μυαλό μου όλα αυτά που θυμίζουν ελληνικό καλοκαίρι.

Γλυκά! Κυρίως γλυκά! Σαν το χειμώνα που ονειρεύονται όλοι να περάσουν!
Γλυκά ελληνικά, γλυκά της παράδοσης, γλυκά της ελληνικής οικογένειας!
Κατέληξα να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή οικογενειακή, μοιρασμένη με αγάπη,( με τις μονάδες μέτρησης αλλά παλαιά), χωρίς όμως μυστικά!
Γιατί έτσι πρέπει να είμαστε οι Έλληνες! Ειλικρινείς και δοτικοί!!

Ρεβανί ή Ραβανί

H ιστορία του

Το ρεβανί ή ραβανί είναι ένα γλυκό με σιμιγδάλι, ψήνεται στο φούρνο και κατόπιν περιχύνεται με σιρόπι. Το ίδιο γλυκό το συναντάμε με στην Τουρκία με το ίδιο όνομα, αλλά και στην Αραβία και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με διαφορετικά ονόματα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, με επικρατέστερη αυτή με το ινδοκάρυδο.

Με άρωμα καλοκαιριού -Συνταγές - Ραβανί | Ρεβανί - Άμμιλος Cooking Experience

ΥλικάΥλικά για το σιρόπι
  • 1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 αβγά
  • 1 φλ. τσ. ζάχαρη
  • ½ φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
  • 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • Τη φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσει το μείγμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το λάδι και το σιμιγδάλι και το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
  • Τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δόσεις ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία θέση του φούρνου, για 35-40΄.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε μία μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε για 4΄.
  • Περιχύνουμε με το σιρόπι με μία μικρή κουτάλα σιγά –σιγά και το αφήνουμε να το απορροφήσει .(Πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά)

ΤIP: Όταν ετοιμαστεί το γλυκό ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και το αφήνουμε για λίγο μέσα και δεν το αποσύρουμε για να μην καθίσει.

Μπορούμε να το σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Καλή Επιτυχία !

ΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση