Θεσσαλονίκη – Ελληνική Πρωτεύουσα Γαστρονομίας

Θεσσαλονίκη η Ελληνική Πρωτεύουσα Γαστρονομίας - Άμμιλος

Η ελληνική μεσογειακή διατροφή ενσωματώνει τις παραδοσιακές υγιεινές συνήθειες διαβίωσης των κατοίκων της Ελλάδας από τη μια της άκρη έως την άλλη. Ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή αλλά πάντα έχει ως βάση της τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, τα δημητριακά, τους σπόρους, τα ψάρια και τα ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο.

Η ελληνική μεσογειακή διατροφή συνδέεται με την καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλής λειτουργίας της καρδιάς αλλά και του συνόλου των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Για τους λόγους αυτούς η ελληνική μεσογειακή κουζίνα και διατροφή δεσπόζουν παγκοσμίως και αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για μεγάλη μερίδα ξένων επισκεπτών της χώρας.

Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί μια νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού και τρόπου διακοπών, στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας. Η ελληνική γαστρονομία προσφέρει μια ιδιαίτερη τουριστική εμπειρία και συνδυάζει την μεγάλη ποικιλία των πρώτων υλών, τις μοναδικές παραδοσιακές συνταγές, την άριστη τέχνη παρασκευής νόστιμων και υγιεινών πιάτων και όλα υπό την “σκέπη” της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας καθώς και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα, τόσο το σύνολο της χώρας, όσο και συγκεκριμένες περιοχές και πόλεις της, εμφανίζονται παγκοσμίως σε καταλόγους και λίστες ως δημοφιλείς γαστρονομικοί προορισμοί.

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, αποτελεί όπως είναι γνωστό τη γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας. Σημαντικός λόγος της αναγνωρισιμότητάς της ως πόλου γαστρονομίας, είναι ότι στην εγγύτητά της υπάρχει εύφορη γη που παράγει κορυφαία προϊόντα, όπως ελιές, φρούτα, λαχανικά, σιτηρά. Επίσης υπάρχουν πολλά οινοποιεία που παράγουν άριστες ποικιλίες που συνδυάζονται άψογα με τα λαχταριστά πιάτα και τις τοπικές γευστικές προτάσεις. Πάνω από όλα, υπάρχει το μεράκι, οι παραδοσιακές συνταγές, η ζεστή εξυπηρέτηση και η φιλική συμπεριφορά των ανθρώπων της.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Θεσσαλονίκη και η γαστρονομία της εμφανίζονται επάξια στις προτάσεις των μεγαλύτερων site και blog. Πέρα από τα αξιοθέατα, τις βυζαντινές εκκλησίες, τον λευκό Πύργο, τα κάστρα, τα μουσεία, τις γειτονικές παραλίες, ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης προσθέτει στα must do & see (& taste) και την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.

Θάλεια Βαλκούμα

Αφήστε μια απάντηση