Μάθηση μέσα από τη Μαγειρική – Γαστρονομικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία

Ανακαλύψτε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα μαγειρικής για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια!

Η Ammilos Cooking Experience συνεργάζεται με σχολεία όλων των βαθμίδων, προσφέροντας εργαστήρια που συνδυάζουν μάθηση, ψυχαγωγία και δημιουργία. Μέσα από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, οι μαθητές εξερευνούν τη διατροφή, την επιστήμη της τροφής, τον πολιτισμό και αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας – όλα σε ένα ασφαλές και βιωματικό περιβάλλον.

Ammilos

Γιατί η Μαγειρική Κάνει Καλό στα Παιδιά;

Μάθηση μέσα από την πράξη (βιωματική μάθηση)

Καθώς μετρούν υλικά, ακολουθούν συνταγές και προετοιμάζουν πιάτα, τα παιδιά εξασκούν δεξιότητες μαθηματικών, γλώσσας και λογικής σκέψης, ενώ παράλληλα γνωρίζουν βασικές επιστημονικές έννοιες.

Ανοίγουν τους ορίζοντές τους (πολιτισμική εκπαίδευση)

Η επαφή με γεύσεις και υλικά από διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς ενισχύει τη φαντασία, την αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνει την προσωπική έκφραση.

Μαθαίνουν να συνεργάζονται

Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, καλλιεργούνται η υπομονή, η υπευθυνότητα και ο σεβασμός προς τον άλλον, αναπτύσσοντας δεξιότητες ομαδικότητας και επικοινωνίας.

Χτίζουν υγιείς διατροφικές συνήθειες (υγιεινή διατροφή στα σχολεία)

Μαγειρεύοντας μόνα τους, τα παιδιά αναπτύσσουν θετική σχέση με το φαγητό, μαθαίνουν βασικούς κανόνες υγιεινής και αποκτούν δεξιότητες ζωής που θα τα συνοδεύουν για πάντα.

Τι προσφέρουμε στα σχολεία – Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαγειρικής για Σχολεία όλων των Βαθμίδων

Οι δράσεις μας σχεδιάζονται ειδικά για κάθε ηλικία και συνδέονται με γνωστικά αντικείμενα, όπως:

  • Επιστήμη & Χημεία: Φυσικές αλλαγές στη μαγειρική
  • Μαθηματικά: Αναλογίες, μετρήσεις και χρόνοι
  • Γεωγραφία & Πολιτισμός: Τοπικές συνταγές και παραδόσεις
  • Γλώσσα & Τέχνη: Λεξιλόγιο, αφήγηση, παρουσίαση πιάτων
  • Υγιεινή Διατροφή: Επιλογή υγιεινών υλικών, αποφυγή ανθυγιεινών
close up senior couple preparing food kitchen 1

Νηπιαγωγεία & Α’ – Γ’ Δημοτικού

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις βασικές τροφές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ανακαλύπτοντας τη μαγειρική ως ευχάριστη, ασφαλή και δημιουργική εμπειρία.

Θεματική: Παιχνίδι & Επαφή με την Τροφή
Στόχος: Εξοικείωση, παρατήρηση και συναισθηματική εμπλοκή
Ενδεικτικές Παρασκευές:

  • Πολύχρωμη φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι
  • Μπάρες ενέργειας με δημητριακά, βρώμη & μέλι
  • Μίνι τορτίγιες με τυρί, ζαμπόν και λαχανικά
  • Κουλουράκια εποχής (Πάσχα – Χριστούγεννα)

 

Δεξιότητες: Χειρισμός, συνεργασία, αισθητηριακή εξερεύνηση
Σύνδεση με μαθήματα: Συναισθηματική αγωγή, φυσικές επιστήμες

Ammilos

Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού & Γυμνάσιο

Οι μαθητές μαθαίνουν τη διατροφή ως προσωπική και κοινωνική επιλογή, την αξία της μαγειρικής στην πολιτισμική ταυτότητα, και αποκτούν σημαντικές δεξιότητες ζωής.

Θεματική: Γεύση – Υλικά – Πολιτισμός
Στόχος: Διατροφική εκπαίδευση, δεξιότητες ζωής, πολιτισμική επίγνωση
Ενδεικτικές Παρασκευές:

  • Σπιτικά energy balls με βρώμη, μέλι και ξηρούς καρπούς (χωρίς ψήσιμο)
  • Πίτες λαχανικών (απλή ζύμη και γέμιση)
  • Σαλάτα με κινόα ή φαγόπυρο και φρέσκα λαχανικά

 

Δεξιότητες: Μέτρηση, ακρίβεια, ομαδικότητα
Σύνδεση με μαθήματα: Μαθηματικά, γεωγραφία, οικιακή οικονομία

IMG 9939

Λύκειο

Πιο τεχνικά και στοχευμένα workshops με εισαγωγή σε βασικές επαγγελματικές τεχνικές κουζίνας. Οι μαθητές εργάζονται ομαδικά και συζητούν για επαγγελματικές επιλογές στη γαστρονομία.

Θεματική: Τεχνική & Σκέψη – Η μαγειρική ως επαγγελματικός ορίζοντας
Στόχος: Βάθος, δημιουργικότητα, επαγγελματικός προσανατολισμός
Ενδεικτικές Παρασκευές:

  • Χειροποίητα ζυμαρικά
  • Smoothies bowls με φρούτα, ξηρούς καρπούς και superfoods
  • Δημιουργία πλήρους menu & food styling

 

Soft Skills: Επιχειρηματικότητα, παρουσίαση, συνεργασία
Σύνδεση με μαθήματα: Χημεία, καλλιτεχνικά, επαγγελματικός προσανατολισμός

IMG 9947

Εποχιακά & Θεματικά Εργαστήρια (για όλες τις ηλικίες)

  • Χριστούγεννα: μπισκότα, κουραμπιέδες
  • Πάσχα: τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια
  • Απόκριες: χρωματιστά σνακ
  • Καλοκαίρι: σπιτικά παγωτά, δροσιστικά ποτά
  • Πολιτισμοί: συνταγές απ’ όλο τον κόσμο
IMG 9947

Ο Χώρος, οι Άνθρωποι & η Προσέγγισή μας

Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά:

Πάγκοι και σταθμοί εργασίας σε κατάλληλο ύψος για καλύτερη οπτική, ειδικά εργαλεία για παιδικά χέρια, φωτεινός και φιλικός χώρος, με πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε λεπτομέρεια.

Εκπαιδευτές με εμπειρία:

Η ομάδα μας αποτελείται από επαγγελματίες γαστρονομίας και παιδαγωγικής, με εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών. Με θετική διάθεση και φροντίδα, καθοδηγούν τα παιδιά βήμα-βήμα, προσαρμόζοντας το μάθημα ανά ηλικία.

Μάθηση μέσα από το παιχνίδι:

Βιωματική διδασκαλία με τραγούδια, παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες, όπου κάθε παιδί συμμετέχει ενεργά από την παρασκευή μέχρι το καθάρισμα.

Κλείστε τώρα το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα μαγειρικής!

Για Ενήλικες

Στοω Χώρο σας